A Pro-Print Könyvkiadó 1992-ben alakult, Csíkszeredában. A kezdetektől fogva elsődleges célunk, hogy a romániai magyar kisebbséggel kapcsolatos műveket hozzunk napvilágra, és ezáltal betekintést nyújtsunk Erdély különböző régióinak történetébe, hagyományvilágába, kultúrájába. A kiadó „anyanyelve” a magyar, de vannak román, német, angol nyelvű kiadványaink is.

Pro Print konyvkiado könyvkiadó Csíkszereda Miercurea-Ciuc bélyegzők pecsétek könyvkiadás gravírozás nyomtatás digitális nyomtatás színes meghívók névjegykártyák invitatii carti de vizita
A vádlott
Szerző:IGNÁCZ Rózsa
Kiadás éve:2005
ISBN:973-8468-29-9
Oldalak száma:384
Kategória:Szépirodalom
Sorozat:Ignácz Rózsa
Méret:A5
Ár:
42 RON
HUF
EUR

Az erdélyi írónő műveit halála után kezdte újra felfedezni a magyar irodalomtörténet. Ez a regény az 1950-es évek ideológiai nyomása és nyílt terrorja alatt íródott, ún. fiókregény. Az írónő szintén író fia így vall erről: "A fiókregény olyan írásmű, melyet szerzője hitből és ellenállhatatlan lelki kényszerből, egyféle akár vallásosnak is tekinthető meggyőződéssel ír, ad maiorem Dei gloriam azaz az Isten nagyobb dicsőségére..." Ignácz Rózsa a sztálini korszak materializmusát elvetve önmagának is felteszi a kérdést, hogy lehet-e írni ezekben az esztendőkben egyáltalán, vagy csak kigondolni és elmondani lehet, mint regénye egyik főhőse, Kalotay Ákos virtuális regényében teszi. Ő az, aki a többi szereplő helyett is megfogalmazza és kimondja azok gondolatait és vázolja sorsukat, létkérdéseket megfogalmazva. A fő kérdés: Mit tegyen az író maradjon és a fióknak írjon, vagy menjen és vállalja a disszidálás nem kisebb veszélyekkel járó kalandjait? Kalotay itthonmarad munkabrigádja többi tagja, a filozófus, az egykori grófnő, a korábbi börtönviselt szociáldemokrata kisiparos, a fiatal szegényparaszt és szerelme, valamint a kulák, mind-mind a disszidálást választják. A regény izgalmas cselekményét olykor-olykor az írónő kérésére lényegesen lerövidített filozófikus elmélkedések szakítják meg. Ajánlható mindenkinek, aki azt szeretné megérteni, milyen lelki és fizikai terror volt az, ami hazánkat az 1956-os eseményekbe kényszerítően belesodorta. A könyv az izgalmas cselekmény mellett napló, történelmi fontosságú kordokumentum is egyben.


@ 2013 Pro Print
A könyvkiadás támogatói
Webdesign: