A Pro-Print Könyvkiadó 1992-ben alakult, Csíkszeredában. A kezdetektől fogva elsődleges célunk, hogy a romániai magyar kisebbséggel kapcsolatos műveket hozzunk napvilágra, és ezáltal betekintést nyújtsunk Erdély különböző régióinak történetébe, hagyományvilágába, kultúrájába. A kiadó „anyanyelve” a magyar, de vannak román, német, angol nyelvű kiadványaink is.

Pro Print konyvkiado könyvkiadó Csíkszereda Miercurea-Ciuc bélyegzők pecsétek könyvkiadás gravírozás nyomtatás digitális nyomtatás színes meghívók névjegykártyák invitatii carti de vizita
Egyház – állam
Szerző:MÁRTON Áron
Kiadás éve:2016
ISBN:978-606-556-087-1
Oldalak száma:
Kategória:Történelem
Méret:A5
Ár:
30 RON
0 HUF
0 EUR

A Márton Áron hagyatéka sorozat 13. kötetébe a püspöknek azokat az írásait gyűjtöttük össze, amelyeket a hivatalos állami szervekhez intézett. Márton Áron - főpásztorként - 42 éven keresztül képviselte a gyulafehérvári egyházmegyét az állami hatóságok előtt, időnként pedig a többi erdélyi egyházmegyét is. Püspöksége nem telt felhőtlen gondtalanságban, a történelem viharai igen 'borús időket' hoztak Erdély földjére és népére. Az első években a királyi minisztérium packázásaival kellett megküzdenie; a második bécsi döntés után Dél-Erdélyben maradt, hogy reményt nyújtson kisebbségben maradt híveinek. A háború zivataros évei után pedig nem a várva várt békesség jött el, hanem a szovjethatalom román változatának vallásüldöző diktatúrája.

Püspöki jelmondatául nem véletlenül választotta tours-i Szent Márton püspök imájának egy részletét: "Uram, ha népednek még szüksége van rám, nem vonakodom a munkától." (Latinul: "non recuso laborem".) A mód, ahogyan eljárt, csodálandó és követendő. Az állami szerveknek írt levelei klasszikus példái annak, hogy miként kell a kisebbségi sorban élő vezetőnek a hatalmasokhoz viszonyulnia. Kérő jellegű leveleit úgy fogalmazta meg, hogy a hatalom képviselői előtt sohasem alázkodott meg, minden alkalommal megőrizte emberi méltóságát és püspöki tartását. S ha 'ellenfelei' lekezelték, ő mindig kiegyensúlyozott maradt. A kötetben megjelent hivatalos levelek a hitvalló püspök egyenességéről, őszinteségéről, méltóságáról, felelősségtudatáról és együttérzéséről, a hatóságok iránti tiszteletéről - de meg nem alázkodásáról tanúskodnak. Talán egyik kötetünkben sem jelenítődik meg annyira Márton Áron határozott és népéért küzdő egyénisége, mint az Egyház - Állam c. dokumentum-gyűjteményben.


@ 2013 Pro Print
A könyvkiadás támogatói
Webdesign: